Blagdanski pozdrav
Deutsche Version unserer Site für Mitgläubige, Freunde und Gäste
Medaljon

Nebesa uzvisuju slavu Svevišnjeg


Roditeljicu navjestiše proroci – već od prvih biblijskih zapisa slovi navještenje, da će sjeme žene, koja se zvaše Eva, to jest Život, nagaziti glavu zloga. Tako mogoše oni, koji položiše svoje povjerenje tom nagovještaju, očekivati u svakoj opasnosti i nevolji pojavak onoga, koji treba doći, da pobijedi zlo i zloću. Ovaj nagovještaj podrazumijeva također i ono obećanje, koje je Abraham u srcu svom nosio, da će naime Bog svoju svemoć izraziti, kad njegovo potomstvo padne u nevolju.

I zbiše se mnogi grozni događaji u povijesti božjeg Naroda, u kojima se neki ponadaše, da će Bog ispuniti svoj nagoviještaj – kad će se objaviti kao „El Šadaj“ (kao Svemogući Bog). Ne bijaše to samo u ropstvu izraelovog potomstva – prepuna im je cijela prošlost sa borbom, porobljenjem i prisiljavanjem – i oni poznavaše bolesti i nevolje, proizvoljne vladavine i gubitak slobode.

I u svako doba svih tih događaja i takvih doživljaja pjevahu mojsijev hvalospjev savezništva svog oslobođenja i tješiše se sa biblijski zapisanim obećanjima. Ne iščekavaše zemaljsku silu, pa i od Boga ne priželjkivaše neposrednu potporu – iz njihovog Zakonika bijaše im jasno, da Bog njih uzajamno i s njime povezuje samo jedna veza – ljubav.

Ljubav trpi puno, kad je prava – svaku kušnju, svaku nevolju, nerazdvojiva je to veza i neslomljiva. Pa ljubav Boga prema svom Narodu temelji se u posebnom obećanju, da će Bog ostati i onda vjeran, kad mu Narod bude nevjeran. Čak i kada je sakoro sav Izrael nestao s obraza zemaljskog, navjestiše proroci rođenje Mesije, Krista, da će se nagovještaj bogorodice ispuniti i objaviti svjetlost božanske vjernosti.

I kada se danas u ovo vrijeme sjetimo unatoč svim kušnjama i okolnostima oko nas u našoj vjeri navještaja upotpunjenja, onda nas i božićna proslava podsjeća: Niti proroci ili drugi vidioci objaviše rođenje Isusa Krista, nego nebeska bića – anđeli navjestiše utjelovljenje Boga u pohvali božanske slave: Slava Bogu u visini a mir ljudima dobre volje!

Svima, koji očekuju pojavak Utjelovljenoga, želimo od srca blagoslovljene, uzbudljive i radosne dane blagdanske osmine porođenja Isusa Krista.

Krist se rodi! Zaista – Bog se utjelovi! Aleluja!

Blagdanski pozdrav